آشنایی با نحوه حسابداری موجودی مواد و کالا

چکیده

از آنجا که موجودی مواد و کالا بخش مهمی از دارایی های یک واحد تجاری را تشکیل میدهد از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین موجودی کالا و مواد , یکی از اقلام دارایی های جاری شرکت محسوب می شود و انتظار می رود در طول دوره ی مالی به فروش رود یا مصرف شود. لذا […]

از آنجا که موجودی مواد و کالا بخش مهمی از دارایی های یک واحد تجاری را تشکیل میدهد از اهمیت زیادی برخوردار است. همچنین موجودی کالا و مواد , یکی از اقلام دارایی های جاری شرکت محسوب می شود و انتظار می رود در طول دوره ی مالی به فروش رود یا مصرف شود. لذا آشنایی با نحوه حسابداری موجودی مواد و کالا  از اهمیت ویژه ای برخوردار است

ابتدا به این موضوع می پردازیم که موجودی مواد و  کالا چیست؟

موجودی مواد و کالا به آن دسته از دارائی های مشهود متعلق به واحد تجاری اشاره دارد که برای فروش در روال عادی عملیات نگهداری میشود یا در تولید کالا و خدمات برای همین منظور مورد استفاده قرار می گیرد.

سوال کلیدی اول

بهای تمام شده موجودی کالایی که تشکیل دادیم به چیزهایی بستگی دارد؟

بستگی به مخارج خرید, مخارج تبدیل و سایر مخارج مجموعه دارد.

مخارج خرید چیست؟

تمام مخارجی که برای بدست آوردن موجودی کالا صرف کردیم اصطلاحا مخارج خرید آن کالا به حساب می آید. خرید مواد اولیه و هزینه حمل جز مخارج خرید محسوب می شوند.

مخارج تبدیل چیست؟

تمام مخارجی که ما در تبدیل مواد اولیه به کالای مورد نظر ما نقش دارند.مثل هزینه های دست مزد مستقیم , هزینه های آب و برق کارخانه و…

سایر مخارج چیست؟

مخارجی که به طور مستقیم در تولید کالا نقشی ندارند.

سوال کلیدی دوم

منظور از گردش موجودی مواد و کالا چیست؟

دو نوع گردش موجودی داریم:

1-گردش بصورت فیزیکی موجودی:

به معنای انبار کردن موجودی هاست واشکال مختلفی هم دارد ما بر اساس اشکال مختلفی که کالا را انبار میکنیم اعم از دوام کالا, تاریخ انقضا, گردش فیزیکی کالا داریم.

2-گردش بصورت بهای تمام شده موجودی:

موجودی ها را براساس بهای تمام شده مقاطع تولید دسته بندی می کند و بیان می کند که بهای تمام شده هر کالایی که در هر مقطعی وارد انبارمان می شود چیست.

"گردش

بعد از شناخت موجودی ها و نحوه ی گردششان نوبت به سیستم ثبت موجودی می رسد.

سوال کلیدی سوم

سیستم ثبت موجودی کالا چیست ؟

نحوه ی ثبت و شناسایی موجودی ها در سیستم مکانیزه و دفاتر را سیستم ثبت موجودی می نامیم.سیستم ثبت موجودی یا بصورت ادواری هست یا بصورت دائمی.

سیستم ادواری :

در سیستم ادواری ما به هیچ عنوان در هرلحظه نمی توانیم موجودی کالا هایمان را با دفاتر مطابقت دهیم و دفاتری که نگهداری میکنیم موجودی آنی کالاهای ما را نشان نمی دهد.و هنگام خرید به جای بدهکار کردن موجودی کالا , حساب خرید را بدهکار میکنیم .

سیستم دائمی :

سیستم دائمی ناظر بر روش های کنترلی و حذف موجودی بصورت دائم است, یعنی شرکت هرآن هریک از اقلام که فروخته یا خریده می شود , به محض وقوع خرید یا فروش در حساب موجودی انعکاس می دهد و در پایان دوره مالی که انبارگردانی انجام میشود صرفا برای کنترل و تطابق موجودی پایان دوره با موجودی واقعی انبار هست.

کارآموزان عزیز دقت کنند که درسیستم دائمی ,حسابدار هر لحظه می تواند بهای تمام شده کالای فروش رفته رو استعلام کنه (یعنی هر لحظه در سیستم مکانیزه هست) اما در سیستم ادواری چون موجودی کالا گردش نداره و حسابدار هر لحظه از بهای تمام شده کالای فروش رفته آگاهی ندارد مگر در شرایط خاص یا پایان دوره مالی بعد از انبارگردانی.

سوالی که اینجا مطرح است اینکه روش های محاسبه بهای تمام شده موجودی مواد و کالا در سیستم ادواری چی هست؟

روشهای محاسبه بهای تمام شده موجودی:

  • اولین صادره از اولین وارده FIFO :

  • این روش ناظر بر این است که اولین خروجی کالا از اولین موجودی هایی است که در انبار هستند. روش FIFO مناسب محصولات و تولیداتی هست که دارای تاریخ انقضا هستند.
  • روش اولین صادره از آخرین وارده LIFO :

  • این روش ناظر بر این است که اولین خروجی کالا از موجودی هایی هستند که جزو آخرین موجودی هایی هستن که وارد انبار شدند.
  • روش میانگین موزون :

  • متوسط بهای تمام شده کل موجودی های کالا (تولیدات یا کالاهای هر روز برحسب قیمت تمام شده همان روز) برتعدادکل موجودی های انبار. متوسطی به وجود میاد که تک تک موجودی کالا این ارزش را برای خودشان انتخاب میکنند.
  • روش شناسایی ویژه :

  • در این روش بهای تمام شده ی تک تک موجودی ها میتوانیم بصورت دقیق و مشخص تعیین کنیم.

نکته:

بهای تمام شده ی کالاهای گران قیمت و لوکس از طریق شناسایی ویژه انجام میگیرد.

بیش تر بخوانید:

مقایسه روشهای محاسبه ی بهای تمام شده موجودی کالا در سیستم ادواری و دائمی

https://hesabdarsho.com/accounting-training/

Subscribe
Notify of
guest

1 دیدگاه
oldest
جدید ترین ها most voted
Inline Feedbacks
View all comments
پیمان رسولی | بنیان گذار مجموعه اموزش حسابداری (حسابدارشو)

داستان یک آرزو

همیشه آرزو داشتم یک منبع آموزشی خیلی قوی و کاربردی برای ورود به بازار کار حسابداری وجود داشته باشه تا فارغ التحصیلان این رشته در سراسر کشور خیلی ساده و تکنیکال دغدغه نبود مهارت و تجربه رو در خودشون از بین ببرند و ترس و استرسشون تبدیل به اعتماد به نفسشون بشه .... آن آرزو اکنون "حسابدار موفق" نام دارد.

پیمان رسولی / بنیان گذار حسابدار موفق